Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

  GLAVNI IZBORNIK

O nama
Povijest kamelije
Kultura kamelija

Kamelije u Hrvatskoj
Kamelije u svijetu
Uzgajivači kamelija
Načini obrade osušenih kamelija
Kolumne, intervjui i članci
Projekti i inicijative
U posjeti atelieru
Poezija haiku
Najljepši vrtovi Europe i svijeta
Knjiga „Moj vrt - moj ponos"
Još nemate pristupnicu?

KORISNICI

Registracija korisnika
Zaboravili ste lozinku?

ADMINISTRIRANJE

Prijavite se
ing. Dragutin Kiš (1924-2010)
Objavio: dgjurgja, Datum: 24. siječnja 2011. u 21:22

     IN MEMORIAM

   Ing. Dragutin Kiš

     (1924 – 2010)

vertrag 004-Kiš         Sve, sve je sjena. Svijet je sjena. I sunce je sjena mističnog sunca. I život sjena tajnovitog života. Sjena  je kolijevka. Sjena je grob. Kad ne bijah, bijah sjena. Kad me ne bude, bit ću sjena. Ja sam sjena od onoga što bijah i od onoga što ću biti, sjena između dvije sjenaste vječnosti. Misao je sjena. Svijet je sjena. Sve, sve je sjena. (Matoš)

      Dragutin Kiš bio je jedan od osnivača Hrvatskog društva kamelije. Diplomirani ing. šumarstva, krajobrazni arhitekt, poznavalac povijesnih vrtova i perivoja, esteta, slikar, ponajprije akvarelist, sakupljač starih razglednica s temom vrta i perivoja, sakupljač maraka s temom flora. Bio je doajen parkovne arhitekture. Radio je neumorno, planove, skice i projekte .

          Bio je zanesenjak florom, sanjao je da Hrvatska postane europski cvijetnjak. Često je govorio o    Povratku Hrvatske njenoj vrtnoj i perivojnoj kulturu i umjetnosti!

         Oštri polemičar,  kada je u pitanju dostojanstvo struke to jest parkovne umjetnosti. Tu je bio dosljedan. Sjećam se, po tisuću puta je ponavljao: Parkovna umjetnost je umjetnost! I tu dileme nije bilo!  Bila je to Kiševa „doktrina“ za mlađe krajobrazne arhitekte. S tom je rečenicom mislio na kreativnost, ideju, ljepotu, maštu, plemenitosti. Često je to bila borba s vjetrenjačama, ali on je bio neumoran, bespoštedni borac za istinu. Zato, pustimo se tuzi.

        Ali tko će tu borbu nastaviti?

                                                                                                                       Darko Gjurgjan

 

   Sućut članova HDK

 

         Poštovani Darko i Vesna,

                Baš me rastužila vaša vijest.

    Pozdrav, Sasa, Galerija Modulor Zagreb

 

Iskreno mi je žao što nam je umro gospin Kiš. Bio je jako drag i simpatičan gospodin i veliki stručnjak, a  počašćena sam što sam ga     upoznala na izložbi u Rijeci. Njegova djela kazuju koliki je stručnjak bio i to je veliki gubitak i za struku…Nadala sam se da će biti kreator izgradnje Parka kamelija na Delti u Rijeci, čiju je izgradnju obećao naš gradonačelnik na izložbi Kamelija cvijet nad cvjetovima u Rijeci. Molim vas izrazite sućut njegovoj obitelji. Jagoda Pavletić iz Rijeke

 

Zaista tužna vijest, danas sam pročitala i u našim novinama i sjetila se lijepih susreta. Začudila sam se njegovim visokim godinama jer ga pamtim kao vrijednog, radišnog i uspješnog gospodina pa se za to, valjda,  doimao i mlađim. Za mnogo toga možemo mu  reći samo hvala. Gdje god je prstom taknuo sve je oplemenio, i ljude i krajolike. Tebe je mnogo cijenio a ja sam ga upoznala zahvaljujući Tebi. Neka počiva u miru Božjem. Ljiljana Jerkić iz Opatije

 

Baš mi je žao, moje iskreno saučešće, znam da ste bili veliki frenodvi s puno lijepih zamisli i projekata.

Goran Kauzlarić iz Zagreba
Kategorija: Izdvojeno, OstaloOstavite komentar

Web stranica

Camellia ICS
Web Camellia registar
Thoby
Floorcoop