Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

  GLAVNI IZBORNIK

O nama
Povijest kamelije
Kultura kamelija

Kamelije u Hrvatskoj
Kamelije u svijetu
Uzgajivači kamelija
Načini obrade osušenih kamelija
Kolumne, intervjui i članci
Projekti i inicijative
U posjeti atelieru
Poezija haiku
Najljepši vrtovi Europe i svijeta
Knjiga „Moj vrt - moj ponos"
Još nemate pristupnicu?

KORISNICI

Registracija korisnika
Zaboravili ste lozinku?

ADMINISTRIRANJE

Prijavite se
Načini obrade osušenih kamelija

 

Načini obrade osušenih kamelija

kamelija za vosak 135-web

Pripremila Vesna Gjurgjan

 

 

Kamelije u vosku

 

Stavljanje kamelije u vosak stvara krasan efekt porculana a i znatno duže čuva cvijet kamelije. U vosak se lakše stavljaju jednostruke ili polu dvostruki cvjetovi kamelije, jer vosak uspijeva doći do svih latica. Da bismo postigli što bolji rezultat potrebno je da su voskom prelivene obje strane latica.

 

Za postupak stavljanja cvijeta kamelije u vosak potrebno je:

 1. Lonac s dvostrukim dnom ( ili manji lonac u većem), zbog zagrijavanja voska putem ključale vode. Lonac mora biti dovoljno širok i dubok da možemo u njega staviti cijeli cvijet kamelije da on ne dodiruje ni stranice ni dno lonca.
 2. U manji lonac stavite oko 2 kg parafina, neka se rastopi.
 3. Maknite ga s vatre. Neka je toplina parafina oko 65°C. Trenutak prije no što se stvara korica na rastopljenom parafinu.
 4. Crveni cvjetovi mogu ponesti višu temperaturu od bijelih. Dogodi li se da postanu smeđi znači da je vosak prevruć.
 5. Primite cvijet za peteljku, listove uzmite u dlan. Uronite cvijet u vosak tako da je i donja strana latica uronjena. Zaokrenite brzo i izvadite iz lonca.
 6. Odmah nakon toga naglo uronite cvijet u duboku zdjelu s ledenom vodom. Cijeli cvijet mora biti uronjen u vodu i tako se hladiti oko 20 min.
 7. Izvadite ga i neka se ocijedi na papiru polegnut  licem prema dolje.
 8. Čim je vosak čvrst na cvijetu ponovite postupak uranjanja u rastopljeni vosak. Vodite računa da nema korice na vrhu voska.
 9. U zdjelu s vodom dodajte led ako je potrebno
 10. Cvjetovi kamelije moraju biti svježi. Ali ne ih držati u vodi prije stavljanja u vosak.
 11. Takvi cvjetovi su krasna dekoracija na srebrnom tanjuru, u zdjeli s punčem itd…

kamelija-vosak 145 A    kamelija-vosak 144 A    kamelija-vosak 148 A

Odaberite lijepe cvjetove kamelija i parafinski vosak ili veču bijelu svijeću

kamelija-vosak 152 A-web      kamelija-vosak 160 A-web      kamelija-vosak 161 A-web

Rastopite vosak u posudi s dvostrukim dnom (ili lonac u loncu s vodom). Kad je vosak tekuć maknite ga s vatre te kad se počinje stvarati kroica uronite cvijet kamelije, zavrtite ga u vosku i uzvadite da se ocijedi. 

kamelija-vosak 163 A      kamelija-vosak 155 A      kamelija-vosak 166 A

Brzo uronite cvijt iz voska u vodu s ledom

kamelija-vosak 1 B      kamelija-vosak 8 A      kamelija-vosak 16 A

Ostavite na zraku da se ocijedi i osuši. Boja se malo promijeni, ali cvijet kamelije je sačuvan za dulje vrijeme.

 

 

 

Prešane kamelije

Pripremila Vesna Gjurgjan

 

Kamelija daje veliki broj cvjetova. Tepih od otpalih  kamelija je veličanstven. Sagnite se i podignite koji cvijet. Čini vam se da je toliko nježan i toliko mekan da ga je šteta baciti. Što ćete s njim?

 

Orešković 060-web

 

Osušite ga i prešajte!

Osušeni cvijet kamelije možete upotrijebiti u mnogim prilikama. Od osušenog cvijeta na papiru, kartonu ili plastici do slike, čestitke, razglednice, oznake za knjige, vjenčane kitice itd. 

Čini se kao da kameliji udahnjujete novi život!

Najveći neprijatelj u prešanju cvijeća je vlaga, to znači da ubiremo otpali cvijet kada je suho i bez rose. Bitno je da sušenjem cvijet kamelije zadrži boju, nešto promijenjenu, ali ima boju.

Najbolje je da se oboružate prije „lova“ na kamelije plastičnim kutijama. U njima skupljene kamelije će zadržati vlažnost i svježinu. Pazite ne listove. Oni su podložni savijanju i često, najprije uvenu.

 

Rijeka izložba 449 AAA

 

E sad, stigli smo kući i predstoji nam prešanje. Lako je onima koji imaju prešu. Prešu ili – hrpu knjiga, leksikona, enciklopedija ili  rječnika i! Dobro, pretpostavimo ni jedno ni drugu. Današnji mladi višak knjiga rješavaju putem interneta a nemaju ni prešu. Morate, na bilo koji način opteretiti kameliju.

Kod prešanja je najvažnije da ne oštetite latice cvjeta kamelije. Dapače,  možete prešati odvojeno cvjetove i grančice ili listove! Centar cvijeta kamelije je zadebljao i pun prašnika pa ga treba oprezno pritisnuti da se ne izgube prašnici i dobije lijep oblik.

 

 

Suhe kam 015 AAA-web

Lijepe cvjetove poslažemo na bugaćicu ili papir

 

Cvijet kamelije položimo na ravnu plohu na koku smo stavili papirnati ubrus ili bugačicu (tko još zna o kakvom se to papiru radi?).  Prekrijemo cvijet ubrusom te pritisnemo, ukoliko nemamo prešu, težim knjigama. Mora biti pod pritiskom da zadrži svoj oblik i suhoću.

 

Suhe kam 027 -webSuhe kam 024 -web 

Stare i teške knjige poslužiti će kao preša !

 

 

U početku svaka dva dana oprezno i pažljivo mijenjati gornji papir da se ne zalijepi. Ponavljati postupak mijenjanja papira sve dok je papir vlažan a time i provjetravamo kameliju.

Za tridesetak dana postupak je gotov. Imamo osušenu i prešanju kameliju! Zaštititi se može bezbojnim lakom ili lakom za kosu. Sada počinje zabava oko njenog umjetničkog dojma. Prešanu kameliju zalijepite na papir, kolor karton, pleksiglas, staklo, pluto ili drvo.

 

Suhe kam 021 web     Suhe kam 028 web     Suha-k-web

Nekoliko prešanih cvjetova kamelije

 

 

Upotrijebite maštu, malo kreativnosti i kamelija će ponovno „procvjetati“ u slikama kao ukras, aranžman, čestitkama, razglednicama, oznaka za knjige, paspartue, okvire, vjenčane kitice itd.

 

 

 

Još jedan način prešanja

 

izložba 089-web

 

Rađeno prema preporuci Antonija Cesarec, naše članice i slikarice koja uspješno preša cvijeće pa i kamelije. Postupak je slijedeći:

Cvijet kamelije rastavite na dijelove. Idite redom i kidajte latice od vanjskih redova prema sredini. Svaki red latica poslažite na jedan papir za sušenje. Latice slažite redom u krug ali neka se ne dodiruju. Zapišite redoslijed. Prekrijte drugim papirom i pritisnite knjigom. Primijenite postupak sušenja kao obično, s obaveznim provjetravanjem.

Nakon tjedan do dva, kada su svi dijelovi suhi pristupate kreativnom radu „slaganja“ cvijeta lijepljenjem na podlogu prema redoslijedu latica. Uživajte u novoj kreaciji.

 

 

Sušenje cvijeta kamelije

 

Kamelija Orlić 6 a-web

 

Pripremila Vesna Gjurgjan

 

Sušenje vatom

 

Sušenjem boja cvijeta kamelije se mijenja i nije ista kao kod živog cvijeta. Bijele često prelaze u krem boju, a crvene postaju tamnije. Da to izbjegnemo postupak je slijedeći:

 1. Uberite neoštećeni cvijet bez rose za suhog Odstranite stabljiku i zamijenite ju žicom za učvršćivanje cvijeća. Pripremite okrugli podložak od papira s rupom u sredini a većeg promjer od cvijeta. Žicu provucite kroz rupu tako da cvijet leži na podlošku. Sve to postavite na čašu tako da ne propadne.
 2. Popunjavajte cvijet s vatom od dna cvijeta prema sredini ispod latica. Od vate načinite male jastučiće i stavljate ih redom ispod latica tako da latice stoje odvojeno i prema gore. Svaka latica mora biti podstavljena.
 3. Smjestite tako složeni cvijet u tamno, toplo i suho mjesto (ormar u kojem je grijanje, dimnjak ili grijač za vodu). Ostavite ga tako 10 dana. Pažljivo odstranite jastučiće vate – latice su jako osjetljive oprez!!!
 4. Maknite podložak i kamelija je spreman za aranžman. Takav cvijet može dugo trajati, čuvajte ga u kutiji
 5. Za sušenje lišća i grančica kamelija koristite boraks tako da listove i grančice s listovima polegnete u kutiju s 3 cm boraksa. Neka se listovi ne dodiruju. Sve prekrijte s boraksom i neka tako stoji oko 2 tjedna


 

Sušenje u silika gelu (sol koja upija vlagu)

 

Rijeka 003 web     Rijeka 006 web

Odabrane cvjetove stavite u kutiju sa silikagelom, zatvorite ju i zaboravite na njih može i par mjeseci.

 

 

Postupak:

 1. Uberite neoštećeni cvijet bez rose za suhog vremena i odstranite stabljiku.
 2. Odaberite kartonsku kutiju koja je nešto veća od cvijeta kamelija.
 3. Na dno kutije stavite 2 cm soli koja upija vlagu (silika gel).
 4. Na sol stavite komadić mrežice za komarce (neka nije presitna)i postavite lagano cvijet kamelije. Zasipajte cvijet silika gelom.
 5. Poklopite kutiju ostavite je na skrovito mjesto i ne dirajte. Možete zaboraviti na vašu kutiju dva i više mjeseci.
 6. Otvorite kutiju i lagano podignete cvijet podižući mrežicu. Kroz nju će se osipati silika gel i kamelija je osušena te se može koristite kao ukras!

 

Sušenje kamelija na način sušenja gljiva

 

J Pavletić

Pripremila Jagoda Pavletić

 

Kao gljive kamelije se suše da bi sačuvale oblik i, djelomice boju.

Uberite lijepe rascvale cvjetove vaše kamelije. Složite ih na tacu, rogožar ili lesu tako da se cvjetovi ne dodiruju. Postavite ih na mjesto koje je suho i prozračno. Zaboravite na njih! Nakon mjesec do dva dana vaši cvjetovi su doduše promijenili boju (postanu svih smeđih nijansi) ali zadrže oblik. Sušene kamelije mogu biti krasan ukras ili cvjetni aranžman.

 

Rijeka 188-web  Rijeka 191-web  Rijeka 192-web

Evo par osušenih cvjetova kamelija koje je osušila gospođa Pavletić

Camellia ICS
Web Camellia registar
Thoby
Floorcoop