Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

  GLAVNI IZBORNIK

O nama
Povijest kamelije
Kultura kamelija

Kamelije u Hrvatskoj
Kamelije u svijetu
Uzgajivači kamelija
Načini obrade osušenih kamelija
Kolumne, intervjui i članci
Projekti i inicijative
U posjeti atelieru
Poezija haiku
Najljepši vrtovi Europe i svijeta
Knjiga „Moj vrt - moj ponos"
Još nemate pristupnicu?

KORISNICI

Registracija korisnika
Zaboravili ste lozinku?

ADMINISTRIRANJE

Prijavite se
Najčešća pitanja

 

 • Koliko svjetla zahtjeva kamelija?  

Kamelija treba puno svjetla. Tijekom jeseni, zime i proljeća cjelodnevno svjetlo, a tijekom ljeta treba ju zaštititi od izravnog sunca u podne i tijekom toplih popodneva.
Preporučamo zimi, zbog manjka svjetlosti u našim sjevernim krajevima, dodatno umjetno svjetlo. 

 • Koliko vode treba kameliji?

Kod kamelije vrijedi pravilo: bolje manje zalijevati nego previše.
Kamelija treba ravnomjernu vlagu, ali ne podnosi ustajalu vodu u tanjuriću ispod lonca.  Za sprečavanje žutila lišća upotrebljavajte kišnicu ili destiliranu vodu. Filtrirana voda (uređaji tipa Brita) nije pogodna jer ima previše natrija. Važno je koristiti mlaku vodu ili vodu sobne temperature. Kamelija se zalijeva štedljivo, ali tlo mora biti vlažno, prejako isušivanje može biti kobno. 

 • Koliko je vlage potrebno kameliji?

Kameliju treba zalijevati svakih par dana, a kad je u cvatu prskati po lišću jer treba dosta zračne vlage.  

 • Koju temperaturu okoline zahtjeva kamelija?

Idealna za kameliju  je svježina oko 11 º C, kad se stvaraju pupoljci i cvjetovi,  a malo viša temperatura, oko 15 º C, kad se cvjetovi otvaraju. Tijekom ostatka godine, kamelija dobro uspijeva na prosječnoj sobnoj temperaturi. Izbjegavati vruće i suhe lokacije. 

 • Koliko gnojiva zahtijeva kamelija?

Dok kamelija aktivno raste u proljeće i ljeto,  treba je gnojiti svaki drugi tjedan s gnojivom otopljenim u vodi. Kamelije preferiraju malo kisela gnojiva, ali većinu kiselih gnojiva imaju previsoke doze dušika, te bi moglo doći do rasta više lišća no cvijeća. Ako kamelija raste na tresetnom tlu koje je osnova za lončanice, koristite destiliranu vodu ili kišnicu te će vjerojatno ostati malo kiseline u tlu. Na vreći sa zemljom naveden je pH. Postoji i alat za provjeru. Ako je pH 7,0 ili viši, svakako dodati kiselost tlu. Rješenje je dodati 2 žlice octa na 4.5 l vode. Nakon primjene ovog načina ponovo provjeriti pH.
Kod kamelije vrijedi pravilo: bolje manje gnojiti nego previše.

Kamelije se prihranjuje prije cvatnje i nakon završetka cvatnje do sredine ljeta specijalnim gnojivima svaka dva tjedna, umjereno ali redovito. Ako osiguramo kvalitetan supstrat, greške kod zalijevanja i gnojidbe bit će manje. 

 • Koju vrstu tla vole kamelije?

Kamelija voli tlo koje je mješavina treseta, pijeska i lišća hrasta ili iglica bora. osigurava kiselinu, a i izvrsna je drenaža te prozračivanje. pH neka je 5,5 do 6,8.  

 • Kada treba promijeniti lonac kameliji?

Biljke ne treba često presađivati, mlade svake 2 do 3 godine, a starije još rjeđe. Najpogodnije vrijeme za presađivanje je lipanj – srpanj, kada su mladi izboji završili rast. Presaditi kameliju u jedan broj veći lonac  u kasno ljeto. 

 • Je li potrebno bilo kakvo dotjerivanje kamelije?

Osim raspršivanja vode u obliku magle kamelija treba povremeni tuš za ispiranje prašine s lišća. Orezati u proljeće zbog kontrole veličine i prozračnosti krošnje. Protiv buba, mrava i raznih insekata upotrebite,  kad kamelije ne cvatu, prirodni insekticid na bazi uljane repice. Uljane repice  daje sjaj lišću pa će vam kamelija izgledati „kao nova“. 

 • Kako se kamelije razmnožavaju?

Kameliju nije lako razmnožiti u kući. mogući su razni načini. Najčešće reznicama koje treba uzeti od novih izrasta i ukorijenjeniti u podlozi. Moguće je i sjemenom koje se sakupi. Sjemenke treba posaditi čim su suhe. Ako je sjeme suho i izvan ploda poduzeti posebni tretman za klijanje.  

 • Problemi pri uzgoju kamelija

Zašto moja kamelija nije procvjetala ove sezone? Kamelija  treba biti izložena nekoliko mjeseci toplini tijekom ljeta. To je biljci znak za početak stvaranja pupoljaka.  Nakon toga poželjno je da je nekoliko tjedan hladnija temperatura a to je znak da biljka prestane rasti i svu energiju usmjeriti će u razvoj cvjetova.  Ako se ne razviju pupoljci, to je obično znak da nisu bili izloženi toplini a nastupilo je hladno vrijeme.  Također može se desiti da se razvije puno pupoljaka, ali ne rascvjetaju se znači da su dobili premalo svjetla ili previše gnojiva dušika.  

 • Zašto su listovi blijedo zeleni?

To je često posljedica korištenja tvrde vode sa previše vapna. Feeding the plant with a fertilizer high in iron will help, but the excess lime also needs to be removed by flushing the soil with the vinegar/water solution used to lower pH. Hranjenje biljke s gnojivom koje je bogato željezom će pomoći, ali višak vapna treba ukloniti ispiranjem tla i dodavanjem kiselosti (na 4,5 l vode dvije žlice octa). PSaturate the soil with this solution and allow it to drain, repeating this process two more times.onoviti postupak još dva puta.

 

 • Što uzrokuje klonulost i žutilo kamelije?

Žutilo lišća najčešće uzrokuje previše vode. Make sure the camellia is not standing in a saucer holding water and that it is planted in well-drained soil. Provjerite da u tanjuriću u kojem je lonac s kamelijom nema ustajale vode i da je zasađena u dobro dreniranom  tlu. Yellow leaves all over the plant can be caused by using cold water.

Žuto lišće po cijeloj biljci može uzrokovati korištenje hladne vode.

 

 • Suši li se vanjsko lišće kamelije, u čemu je problem?

Dolazi do sušenja samo vanjskog lišća uzrok može biti previše sunca i prevelika vrućina. If they are drying out all over the plant, check to see if the soil mass has gotten too dry and is allowing water to pass by instead of soak in. This situation can be corrected by submerging the root system (pot and all) in a container of water until it is thoroughly soaked (usually 15-30 minutes). Ako se lišće suši po cijeloj biljci, provjerite da li je tlo poput grude i potpuno suho. Gruda ne dozvoljava da voda prodre i korijen se suši. Ovaj slučaj se može ispraviti tako da se cijeli lonac s biljkom potopi u vodu sve dok se temeljito ne navlaži (15-30 minuta).

 

 • Od koji bolesti stradavaju kamelije?

Kamelije rijetko imaju probleme s bolestima osim ako nisu u pre mokrom tlu. Popis mogućih bolesti naći čete na ovim web stranicama.

 • Mora li se baš skinuti višak pupova?

 

Da, onaj koji skida pupove ima kameliju koja ljepše cvate! U praksi odstranjivanje viška cvjetnih pupoljaka je staro kao i sama hortikultura! Bazira se na temelju jednostavnog principa da se ista količina mase dijeli na manji broj „potrošača“ i svaki će dobiti više. Moramo pregledati pupove i odstraniti nerazvijene. Time se dobije veliki i ravnomjerni cvijet.

Svaki pup mora imati dovoljno mjesta da procvjeta. Na grani je dovoljno dva pupa. A ostale skinite rukom. Obuhvati se pup i jednostavno zavrti prstima.

Ako vam je žao pupova odlučite se za nabavku kameliju sansaquve. Jedino kod Camellie sansaquve ne treba skidati pupove, ona je čuvena po velikom broju cvjetova!

 • Što je uzrok padanja cvjetnih pupoljaka prije nego što se  otvore?

 

Najčešći uzrok drastičnom opadanju pupoljaka je promjena temperature, vlage ili oboje. Ako preselite naglo kameliju na hladno i vlažno iz toplog i suhog i obratno, kameliji opadaju pupoljci. Pad pupoljaka može biti uzrokovan i zbog previše vapna / kalcija u vodi (tvrda voda). U tom slučaju koristite kišnicu ili destiliranu vodu. 
Ako cvijet ili pupoljci imaju čudan transparentan izgled. Moguće je da je na njih djelovala vlaga iz raspršivača (magla) ili proizvodi za sjaj lišća.

Camellia ICS
Web Camellia registar
Thoby
Floorcoop