Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

  GLAVNI IZBORNIK

O nama
Povijest kamelije
Kultura kamelija

Kamelije u Hrvatskoj
Kamelije u svijetu
Uzgajivači kamelija
Načini obrade osušenih kamelija
Kolumne, intervjui i članci
Projekti i inicijative
U posjeti atelieru
Poezija haiku
Najljepši vrtovi Europe i svijeta
Knjiga „Moj vrt - moj ponos"
Još nemate pristupnicu?

KORISNICI

Registracija korisnika
Zaboravili ste lozinku?

ADMINISTRIRANJE

Prijavite se
Povijest kamelije

Malo povijesti – europska turneja kamelije

Engelbert Kaempfer   1712 – Njemački liječnik i prirodoznanac Engelbert Kaempfer (1651-1716) objavljuje u svojoj knjizi o posjeti Japanu, prvi opis cvijeta Tsubaki. Ta riječ se na japanskom upotrebljava za cvijet kamelije. To je i često žensko ime u Japanu i nadimak. Osim što je prelijepi izbor za vrt, kamelija zvana Tsubaki u Japanu simbolizira dug život i sreću prema govoru cvijeća. Ona je znak stalne elegancije i perfektne ljepote.

Carl von Linné 1735 –Kaempferovom cvijetu Tsubaki, dodjeljuje švedski botaničar Carl von Linné (Carl Linnaeus 1707-1778), botaničko ime Camellia (kamelija) u čast jezuitskog misionara i njemačkog farmaceuta, botaničara Georga Josepha Kamela (1661-1706). Kamel je radio na Filipinima i nema nikakve veze s kamelijama. Do tog vremena kamelija je u Europi bila poznata kao „ japanska ruža “.

1739 – Lord Petre je donio jedinu živu kameliju s korijenom u Europu. To je bila jednostavna crvena kamelija. Proći će još mnogo vremena (do 1792.) do uvoza pravih živih kamelija u Europu.

1753 – Carl von Linné dodao je rodu kamelija ime Camellia japonica. 

Francuska carica1783 – Uvezene su prve kamelije u Francusku. Carica Joséphine de Beauharnais uvodi taj cvijet u modu. Uzgaja ih  s velikim uspjehom u dvorcu Malmaison. Carica Joséphine je bila prva žena Napoleona I Bonapartea. 

Kamelija 'Alba Plena'1792 – Kameliju, pomorski kapetan uvozi u Evropu (Engleska). Prva je bila zapisana kao Camellia japonica ‘Alba Plena’, kultivar duploga cvijeta koji dolazi iz Kine.

1819 – Samuel Curtis objavljuje prvu monografiju o vrstama kamelija u Engleskoj. On navodi tridesetak različitih sorti Camellia japonica. Strast za kamelijama u Europi je započela!

Alexandre Dumas, sin1844 – Alexandre Dumas sin objavio je svoju knjigu „Dama s kamelijama“ Njegova junakinja Margueritte Gauthier nosila je uvijek cvijet kamelije, a posebno ga je voljela jer ne miriši.

1877. – Prvi zapis o kameliji u našim krajevima: vrtlarija Prandau iz Donjeg Miholjca prodavala je 103 najljepših sorata kamelija (originalni rukom pisani dokument – popis bilja u vrtlariji Prandau).

1850 – 1892 – Je riječki patricij, trgovac i ljubitelj dalekih krajeva Higin (Ritter von) Scarpa posadio prvu kameliju u Opatiji.

Giuseppe Verdi1853 – Giuseppe Verdi je komponirao operu „La Traviata“ po Dumasovom liku iz knjige „Dama s kamelijama“.

1870. godine je po prvi put donesena kamelija iz, u to vrijeme dalekog Japana, u Boku Kotorsku (Crna Gora). Put kojim je sadnica kamelije išla, jedrima od Japana do Stoliva, trajao je četiri godine. Donio ju je, čuvajući je na samom jedrenjaku kapetan, ne zna se točno ime, je li Marinović ili Ivanović.

1888 – Na tržnici u Parizu prodano je 1. siječnja 120 000 kamelija iz Nanta. Ona je postala nezamjenjiv dio večernjih odijela parižana. U zapučku je morao svaki muškarac imati cvijet kamelije!

Camellia japonica  'Donation'1941 – Uzgojena je prva talijanska kamelija, a sorta je nazvana Camellia japonica ‘Donation’. Bila je toliko lijepa da su je muškarci iz poštovanja pozdravljali dizanjem šešira!

Gabrielle Coco Chanel1960 – Legendarna dizajnerica Gabrielle Coco Chanel je ponovo lansirala modu bijele kamelije za zapučak gospodi, a kao broš ili u kosi za gospođe.

Camellia ICS
Web Camellia registar
Thoby
Floorcoop